CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 2, 2009

NABI MUHAMMAD SAW MENERIMA WAHYU


Photobucket
NABI MUHAMMAD SAW MENERIMA WAHYU

DALAM BUKU SAHIH BUKHARI, IMAM BUKHARI MERIWAYATKAN SEBUAH HADIS DARIPADA AISHAH RA BAHAWA :

MULANYA NABI SAW SERING BERMIMPI MELIHAT SINAR, SEPERTI SINAR PADA WAKTU SUBUH,. KEMUDIAN MULAILAH BAGINDA SAW SUKA MENYEPI UNTUK BERIBADAT, LALU MENYENDIRILAH NABI SAW DI GUA HIRA' BEBERAPA WAKTU LAMANYA. UNTUK ITU BAGINDA SAW MEMBAWA BEKALAN SECUKUPNYA. SETELAH HABIS BAGINDA SAW PUN KEMBALI KE RUMAH UNTUK MENGAMBIL TAMBAHAN. DEMIKIANLAH PERBUATAN ITU BERJALAN SEDEMIKIAN RUPA, SEHINGGA BAGINDA MENEMUKAN KEBENARAN DAN MENERIMA KEDATANGAN MALAIKAT JAIBRIL AS.

TEPAT KETIKA BAGINDA SEDANG TENGGELAM DALAM MUNAJATNYA KEPADA ALLAH SWT, BAGINDA SAW DIDATANGI OLEH MALAIKAT JIBRAL AS YANG MEMBAWA PERINTAH DARIPADA ALLAH SWT. BAGINDA SAW MENERIMA WAHYU PERTAMA DARIPADA ALLAH SWT DI ANGKAK MENJADI NABI AKHIR ZAMAN. WAHYU PERTAMA INI TERJADI DI GUA HIRA' TEPAT PADA 17 RAMADAN BERSAMAAN 6 OGOS 610M. PADA SAAT TURUNNYA WAHYU PERTAMA, UMUR NABI SAW MENCAPAI 40 TAHUN. KETIKA BAGINDA DALAM KEADAAN JAGA, BAGINDA SAW TELAH DIKUNJUNGI OLEH MALAIKAT JIBRIL DENGAN BERKATA KEPADANYA "IQRA (BACALAH)".

NABI MUHAMMAD SAW MENJAWAB : "MA ANA BIQARIIN (AKU TIDAK TAHU MEMBACA)". KEMUDIAN MALAIKAT JABRIL AS MEMELUK NABI SAW SEKALI LAGI SEHINGGA BAGINDA SAW BERASA SESAK NAFAS. KEMUDIAN DIA MELEPASKAN DAN BERKATA PULA : "IQRA' (BACALAH)" . NABI SAW MENJAWAB : "MA ANA BIQARIIN ( AKU TIDAK TAHU MEMBACA)".

KEMUDIAN DIA MEMELUK SEMULA SEPERTI MULANYA, KEMUDIAN MELEPASKAN DAN BERKATA :

MAKSUDNYA:

"BACALAH DENGAN NAMA TUHANMU YANG MENCIPTAKAN . DIA TELAH MENCIPTAKAN MANUSIA DARIPADA SEGUMPAL DARAH. BACALAH DAN TUHANMU YANG PALING PEMURAH, MENGAJAR DENGAN PERANTARAAN AL-QURAN. DAN MENGAJAR MANUSIA APA YANG TIDAK DIKETAHUINYA". ( SURAH AL-ALAQ :1-5)

ITULAH WAHYU YANG PERTAMA DITURUNKAN , DAN DETIK PERTAMA DALAM SEJARAH KENABIAN. SESUNGGUHNYA PENERIMAAN WAHYU ITU MENJADI ASA YANG TERBINA DI ATASNYA HAKIKAT AGAMA ALLAH SWT, YAKNI SEGALA PERKARA AKIDAH DAN HUKUM2 SYARIATNYA, YANG MEMBEZAKAN ANTARA RASUL DAN MANUSIA BIASA, ANTARA AGAMA ALLAH SWT YANG SYUMUL DENGAN AJARAN CIPTAAN AKAL MANUSIA DAN ANTARA RASUL YANG BERGERAK DENGAN HIDAYAT ALLAH SWT DENGAN PENENTANGAN YANG TIDAK MENDAPAT APA2 PETUNJUK.

SETELAH WAHYU YANG PERTAMA DITURUNKAN MAKA IA PUTUS SEHINGGA BEBERAPA KETIKA. DALAM KAITAN INI TERDAPAT PERBEZAAN PENDAPAT TENTANG BEBERAPA LAMA MASA TERPUTUSNYA WAHYU TERSEBUT. NAMUN DEMIKIAN KITA MEMBUAT KESIMPULAN , LAMA MASA TERPUTUSNYA WAHYU TERSEBUT ANTARA ENAM BULAN HINGGA TIGA 3 TAHUN. SETELAH ITU TURUN PULA WAHYU KEDUA IAITU FIRMAN ALLAH SWT DALAM SURAH AL-MUDDTSIR, AYAT 1-5 :

MAKSUDNYA:

"WAHAI ORANG YANG BERSELIMUT, BANGUNLAH SERTA BERILAH PERINGATAN DAN AMARAN (KEPADA UMAT MANUSIA) . DAN TUHANMU , MAKA UCAPKAN DAN INGATLAH KEBESARAN-NYA. DAN PAKAIANMU, MAKA HENDAKLAH ENGKAU BERSIHKAN. DAN SEGALA KEJAHATAN, MAKA HENDAKLAH ENGKAU JAUHI". (SURAH AL-MUDDATSIR :1-5)

BERMULANYA DAKWAH:

SETELAH TURUN WAHYU KEDUA, NABI MUHAMMAD SAW MULA MENGAJAK ORANG MEMELUK AGAMA ISLAM DENGAN MENGAMBIL MASA SELAMA TIGA TAHUN MENYERU DAN MENYAMPAIKAN SERUAN ISLAM SECARA SULIT. DALAM PERINGKAT PERTAMA INI BAGINDA SAW HANYALAH MENUMPUKAN SERUAN KEPADA KELUARGA YANG TERDEKAT DAN TEMAN2 BESAR SEPERTI ABU BAKAR , ALI, USMAN DAN ISTERINYA KAHADIJAH MEMELUK ISLAM .

SELEPAS ITU ALLAH SWT MEMERINTAHKAN AGAR NABI SAW DENGAN PENGIKUT2NYA YANG SUDAH BERJUMLAH LEBIH 30 ORANG , MELAKUKAN DAKWAH SECARA TERANG2. PERINTAH INI DITURUNKAN MELALUI WAHYU ILAHI YANG BERBUNYI :

MAKSUDNYA:

"MAKA SAMPAIKANLAH SECARA TERANG2AN APA2 YANG DIPERINTAHKAN KEPADAMU DAN BERPALINGLAH DARI ORANG MUSYRIKIN". ( SURAH AL-HIJR :94)

DAKWAH ITU DILAKUKAN DENGAN PENUH BIJAKSANA , DENGAN CARA DAN PROSES PENYAMPAIANNYA MENURUT KEHENDAK ALLAH SWT DAN IZIN-NYA. DAKWAH BAGINDA SAW DIMULAKAN DENGAN PERKARA2 DASAR KEPADA AKIDAH DAN AMALAN. PERKARA INI DAPAT DIFAHAMI SECARA TAFSIL (TERPERINCI) KALAU DIKAJI AYAT2 MAKKIYAH (YANG DIWAHYUKAN DI MAKKAH). ANTARA AYAT YANG UTAMA IALAH SEPERTI BERIKUT (ABDUL HADI AWANG, 1987).

1. MENGAJAK KEPADA TAUHID YANG MUTLAK; OLAH SEBAB MANUSIA BUKANLAH HAMBA KEPADA MANA2 MAKHLUK, SAMA ADA DI BUMI ATAU DI LANGIT, BAHKAN SEMUANYA, SAMA ADA DI LANGIT DAN DI BUMI, TERMASUK JUGA MANUSIA ADALAH HAMBA2 ALLAH SWT YANG DICIPTAKAN-NYA BERADA DI BAWAH PEMERINTAHAN DAN KURNIA-NYA. TIADA SEKUTU DAN PERANTARAAN ATAU SEBAGAINYA ADALAH MENYELEWENG DARIPADA PRINSIP TAUHID YANG WAJIB MENJADI AKIDAH DAN DIHAYATI DALAM SELURUH ALAM INI, TERMASUK JUGA MANUSIA. TIDAK BOLEH BERIBADAT KEPADA YANG LAIN DARIPADA ALLAH SWT SEPERTI BATU, KAYU DAN SEBAGAINYA.

2. MENGKHABARKAN ADANYA AKHIRAT. MERUPAKAN TEMPAT MANUSIA AKAN DIHADAPKAN PENGADILAN ALLAH SWT. AMALAN MEREKA AKAN DIHISAB, DITIMBANG DAN DIJATUHKAN HUKUMAN YANG SEADIL-ADILNYA DENGAN SIFAT MAHA PENYAYANG, PENGAMPUN DAN MAHA MENGETAHUI BAGI SESIAPA YANG LAYAK DAN TIDAK LAYAK.

3. MEMBERSIHKAN JIWA DENGAN BERILTIZAM MENUNAIKAN IBADAT YANG DITENTUKAN OLEH SYARIAT ALLAH SWT DAN MENINGGALKAN LARANGAN-NYA DENGAN TAQWA. DENGAN ITU TERBENTUKLAH INDIVIDU YANG TUNDUK KEPADA PERATURAN2 YANG DITETAPKAN OLEH ALLAH SWT KEPADA MANUSIA SEBAGAI SEBAHAGIAN DARIPADA ALAM YANG MESTI BERGERAK DAN BERTINDAK MENURUT TUJUAN YANG SEBENAR.

4. MEMELIHARA KEPERIBADIAN MASYARAKAT AGAR BERSIFAT ISLAM YANG DIIKAT OLEH PERSUDARAAN DAN SEMANGAT BANTU MEMBANTU SERTA MEMUNGKINKAN TERBELANYA ORANG YANG DIZALIMI, DIBERI PERTOLONGAN KEPADA ORANG YANG BERHAJAT DAN DIBANTU ORANG YANG LEMAH.

5. MENERANGKAN KEPADA MANUSIA TENTANG ALAM YANG LAIN DARIPADA MANUSIA, SAMA ADA YANG GHAIB ATAU YANG TIDAK DIKESAN OLEH PANCAINDERA MEREKA SEPERTI MALAIKAT, JIN DAN SYAITAN ATAU YANG DAPAT DIKESAN SAMA ADA DI LANGIT DAN DI BUMI, SAMA ADA YANG MEMPUNYAI HUBUNGAN DENGAN KEPERLUAN MANUSIA. SEMUA ITU MEMPUNYAI PERANAN MASING2 DAN MENJADI BUKTI KEBESARAN DAN PERINTAH ALLAH SWT.

MAKA NABI MUHAMMAD SAW MENYAMPAIKAN ISLAM DENGAN CARA YANG LAYAK DAN BERSESUAIAN DENGAN FITRAH MANUSIA MELALUI PERINGKAT DAN PROSES YANG DIILHAMKAN OLEH ALLAH SWT. ILHAM TERSEBUT MENJADI SEBAHAGIAN DARIPADA WAHYU KEPADA SETIAP NABI.


BERSAMBUNG........2 Photobucket

1 comment:


  1. Berapa Kali Nabi Muhammad Menerima Wahyu dan Apa Wahyu Terakhir

    ReplyDelete